Glasvezel in het Oldambt?

Inleiding
Op initiatief van de gemeente Oldambt is in september 2013 de stichting Oldambt Verbindt opgericht.
Deze stichting moet er voor gaan zorgen dat naar ieder huisje en boerderij in de gemeente Oldambt een glasvezelverbinding wordt aangelegd. Het belangrijkste voordeel van een glasvezel t.o.v. kabel (bijv van Ziggo) of ADSL (o.a. KPN, XS4ALL) is dat je zeer snel kunt internetten.

De reden dat commerciële bedrijven dat niet doen, is simpelweg een kwestie van kosten. Het aanleggen van glasvezel van huis tot huis in een dorp of stad is al duur. Maar een boerderij in de polder aansluiten, is helemaal een kostbare zaak. Een bedrijf verdient die kosten nooit weer terug. Door het oprichten van een coöperatie waarvan alle deelnemers ook eigenaar zijn, denkt de gemeente via Oldambt Verbindt de kosten wel beheersbaar te houden. Het komt er op neer dat de bewoners in de dichtbevolkte gebieden, zoals Winschoten, gaan betalen voor de huisjes en de boerderijen in het buitengebied.
Om het project verder uit te werken, heeft de gemeente de stichting € 35.000,- gegeven.

Update 4-2-2015: De oorspronkelijke website van Oldambt Verbindt is al een aantal dagen niet meer in de lucht. Betekent dat diverse links in dit artikel ook niet meer werken. Na een aantal maanden is de vernieuwe website weer actief.


Waarom glasvezel?
Volgens Oldambt Verbindt zou de leefbaarheid van het Oldambt ernstig in gevaar komen als er geen snel internet in dunbevolkte gebieden beschikbaar zou zijn.
Dit is o.a. nodig voor mensen die willen thuiswerken of om ouderen langer thuis te laten wonen. Via een camera kan de zorginstelling dan met zo’n ouder iemand communiceren. De beste oplossing hiervoor zou een glasvezel naar ieder huisje en boerderij zijn.

Dat idee is vooral gebaseerd op een rapport van promovendus Koen Salemink die daar op mocht promoveren bij landbouweconoom Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarom staan dus ook beider namen op de omslag van het rapport. (Overigens is een landbouweconoom iemand die o.a. weet hoeveel kippen in een varkenshok passen en als de econoom heel goed is in z’n vak, kan hij/zij zelfs vertellen hoeveel varkens in een kippenhok gaan.)
Het rapport is betaald door de Provincie Groningen uit een potje wat o.a. bedoeld is om projecten over krimp te financieren. Politici zien krimp vooral als een probleem. Dat is mooi, want dat kunnen allerlei projecten worden opgestart en mensen aan het werk worden gezet met schrijven van rapporten en houden van seminars. Kortom, er kan lekker veel belastinggeld worden rondgepompt. Maar is krimp werkelijk een probleem? Nee, meestal niet, maar wel in de hoofden van politici, maar daar kom ik in een ander artikel nog wel eens op terug.


Sympathiek plan, maar…..
Om Oldambt compleet van glasvezel te voorzien is een hoop geld nodig. Commerciële bedrijven zien er geen brood in, daarom heeft de gemeente iets anders bedacht. Er dient een coöperatie te worden opgericht waarvan de bewoners aandeelhouder kunnen worden of alleen maar een abonnement bij afsluiten. Maar dat levert voor de aanleg niet genoeg geld op. Aangezien de gemeente ook niet zo goed in de slappe was zit, heeft zij de ogen op “Brussel” gericht waar men een zak met geld hoopt te vinden. Dat is indirect belastinggeld van u en mij, alleen loopt het nu over een heleboel ambtenarenschijven waardoor er veel geld verloren gaat. Maar dat wordt voor het gemak maar even vergeten.
Het is mooi dat wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) babbelt met allerlei lieden in Brussel over centjes, maar misschien is het beter om eens naar de technische stand van zaken te kijken alvorens een hoop energie en geld te steken in een project wat misschien helemaal niet nodig is.


Beschikbare snelheden
De initiatiefnemers van Oldambt Verbindt willen een snelheid aanbieden van 100MBit up en down. De op dit moment in het Oldambt maximaal beschikbare download snelheid via Ziggo-kabel of ADSL is ca 50 MBit (up is 5MBit). Dat geldt ook voor de dorpen en buitengebieden zoals de polder. Ik heb even wat checks gedaan bij diverse providers en dat geeft onderstaande tabel. De snelheden gelden voor zowel de Ziggo-kabel (mits aanwezig) als ADSL (hier XS4ALL).

Tabel 1 – beschikbare snelheden internet in Oldambt (buitengebied+centrum Ws)

AdresMax. snelheid down/up
Nieuweschans, Hamdijk50/5MBit
Finsterwolde, Reiderwolderpolder50/5MBit
Nieuwolda , Hoofdstraat50/5MBit
Winschoten, Industrieweg50/5MBit

Nieuwe technieken
De technische ontwikkelingen op ADSL-gebied staan nog steeds niet stil. Zo biedt een aantal providers inmiddels VDSL aan. Dat betekent 100MBit down en 10MBit up. Ter vergelijking: wat Oldambt Verbindt via glasvezel aanbiedt, is 100MBit down en 100MBit up. Dat komt al aardig in de buurt en daarvoor hoeft geen coöperatie te worden opgericht noch hoeven de burgers daarvoor allerlei verplichtingen aan te gaan. Het is jammer dat uitgerekend de link naar een financiële onderbouwing op de website van Oldambt Verbindt ontbreek.

Glasvezel is overigens ook nu al beschikbaar in Oldambt. In Winschoten op de bedrijfsterreinen Hoogebrug, Reiderland en Rensel. In Scheemda op bedrijfsterrein Eextahaven en in Nieuweschans op bedrijfsterrein Bolwerck. Aansluitingen worden geleverd door o.a. de firma ipvisie (klik hier). Deze firma levert vrijwel overal in Oldambt een glasvezelverbinding.

Ook op draadloos internet gebied worden nog steeds mooie producten ontwikkeld. Het Amerikaanse bedrijf AOptix heeft een nieuw systeem ontwikkeld voor draadloos internet met snelheden tot 2000MBit over 10Km (klik hier). Het was oorspronkelijk bedoeld voor het Amerikaanse leger. Ideaal voor polders.

Niet nieuw, maar ook een mogelijkheid is het stapelen van ADSL-verbindingen. I.p.v. van 1 abonnement neemt iemand er nu bijvoorbeeld 4. Daardoor ontstaat in principe een 4-voudige snelheid. (Bijv. 4x 20MBit geeft 80MBit)


Snelheidsonkunde
Wat betreft de toepassingen lijken de initiatiefnemers geen idee te hebben van snelheden. Om bijvoorbeeld zorgbehoevende mensen thuis te monitoren zijn de huidige snelheden meer dan voldoende. De minimaal beschikbare abonnementen hebben een snelheid van 20MBit down/2MBit up (Ziggo 30/3). Daarmee kun je via een camera in realtime kijken wat er bij iemand thuis gebeurt.
Waarom een boer in de polder een glasvezelverbinding van 100MBit nodig zou hebben, zou ik graag eens uitgelegd zien.

Het is nogal lachwekkend om te denken dat je voor internetbankieren ook glasvezel nodig zou hebben. Daarvoor is zelfs de langzaamste verbinding meer dan voldoende.

De glasvezel gebruiken voor tv/radio is geen nieuwe toepassing. Beide zijn al te ontvangen via antenne, kabel en ADSL. In de afgelegen gebieden hangt aan de huizen een schotel waarmee men tv kijkt. Zelfs in de dichtbevolkte gebieden zie je het aantal schotels toenemen, omdat je voor een lagere prijs meer zenders ontvangt dan via de Ziggo-kabel.


Aanleg (glasvezel)kabel – geschiedenis herhaalt zich
Wat betreft de mogelijke aanleg van een glasvezelnet lijkt de geschiedenis zich te herhalen. In de jaren 70/80 werd door de gemeente Winschoten via het gasbedrijf de kabel voor radio en tv aangelegd. Toen nog een gemeentelijke organisatie. Een aantal jaren later werd de kabel verkocht aan de voorlopers van het huidige Ziggo. Nu maakt de gemeente zich sterk om opnieuw een kabel aan te leggen, maar dan via een andere organisatie, een coöperatie. Het gevolgd is dat particuliere bedrijven worden beconcurreerd met belastinggeld. Wanneer deze bedrijven daardoor verdwijnen en alleen de coöperatie zou overblijven, kan ik als consument niet meer van aanbieder wisselen. Concurrentie houdt juist bedrijven scherp en zorgt voor vernieuwing. En het zorgt voor een scherpe prijs.


Over de Stichting Oldambt Verbindt
Op de website van de stichting (klik hier) is geen contactadres te vinden of wie in het bestuur zitten, maar na wat speuren, komt het volgende te voorschijn. Voorzitter is Elles Bulder (Scheemda, eigenaar onderzoeksbureau Elles Bulder), secretaris Thijs Huisman (eigenaar Huning’s Watersport en Zeilschool Blauwestad), penningmeester Hennie Sanders (directeur Oosterlengte). Andere bestuursleden zijn Jaap Hansen (onderwijs), Cor Boerma (o.a. Boerma autoschade Winschoten), Jan van Erp (Midwolda, melkveehouder en voorzitter LTO Noord Oldambt) en Hilde van Ree (woonstichting Het Groninger Huis).
De stichting Oldambt Verbindt heeft als adres Johan Modastraat 6 en dat is het gemeentehuis van Oldambt.
Het is opvallend, dat de bestuursleden van Oldambt Verbindt allemaal vertegenwoordigers zijn van organisaties of bedrijven, maar dat de gewone burger, die in de coöperatie het grootste deel van de kosten zal moeten opbrengen, door niemand wordt vertegenwoordigd.

De website van Oldambt Verbindt ziet er mooi strak uit. Helaas is de informatie niet altijd helder en bevat veel nietszeggende blabla zoals “Een bewezen manier van werken, die rekening houdt met onze behoeften” of “Oldambt Verbindt – omdat de band tussen dier en mens ons maakt wat we zijn”. Daarnaast goedkope bangmakerij dat ouderen eerder hun huis uit zouden moeten wegens het ontbreken van een glasvezel.

Op het belangrijkste punt, namelijk de kosten, ontbreekt de link naar een pagina waar dat zou worden uitgelegd. (klik hier – en kijk bij “Hoe zit dit dan in elkaar?”)

Veel tekst is zo algemeen, dat het lijkt of deze met knippen-en-plakken van een andere site is gecopieerd. Dat is heel goed te zien wanneer iemand zich aanmeldt via de knop “Ja, ik heb interesse”. Er verschijnt een invulformulier met de tekst “Laat hieronder alstublieft uw gegevens achter om op de hoogte te blijven van het nieuws rondom glasvezel in de gemeente Fryske Marren.” Ik dacht dat het om de gemeente Oldambt ging.
Helaas kan ik deze en bovenstaande fouten niet melden, omdat er geen contactadres op de site staat.

Tip: als de site potentiële deelnemers aan het project over de streep moet trekken, schrap dan driekwart van de tekst en breng het terug tot enkele pagina’s met daarop antwoorden op simpele vragen als wat kost het en hoeveel deelnemers zijn er nodig.
En zorg ook voor een algemeen reactieformulier.


Samenvattend – Bezwaren
Hoe sympathiek het plan voor het aanbieden van glasvezel via een eigen coöperatie ook klinkt, er zitten nogal wat haken en ogen aan.

1 – Snelheid
De snelheid van ADSL en Ziggo internet in Oldambt gaat nog steeds omhoog (nu max. 50/5MBit).
Het Amerikaanse bedrijf AOptix heeft een nieuw systeem ontwikkelt voor draadloos internet met snelheden tot 2000Mbit over 10Km (klik hier ). Het was oorspronkelijk bedoeld voor het Amerikaanse leger. Ideaal voor onrendabele gebieden, zoals polders.

2 – Keuzevrijheid welke leverancier wordt mogelijk beperkt
De huidige internet-leveranciers zijn particuliere bedrijven die straks door de coöperatie worden beconcurreerd met belastinggeld. Wanneer deze bedrijven daardoor verdwijnen en alleen de coöperatie zou overblijven, kan ik als consument niet meer van aanbieder wisselen. Concurrentie houdt juist bedrijven scherp en zorgt voor vernieuwing.

3 – Afgedwongen solidariteit
Inwoners in een grotere plaats zullen extra moeten betalen voor de huisjes en de boerderijen op het platteland. Wilt u dat?

4 – Oude wijn in nieuwe zak
De glasvezel gebruiken voor tv/radio is geen nieuwe toepassing. Beide zijn al te ontvangen via antenne, kabel en ADSL. In de afgelegen gebieden hangt aan de huizen een schotel waarmee men tv kijkt. Opvallend genoeg neemt in de dichtbevolkte gebieden het aantal schotels toe, omdat je voor een lagere prijs dan de kabel meer zenders ontvangt.

5 – OpenNet
De initiatiefnemers schermen met zelf bepalen van inhoud via OpenNet. Tja, zal wel, maar waarom zou ik me daar druk om maken?

6 – Onderhoud
Voor het onderhoud en reparaties zal een organisatie moeten worden opgezet. Dat kost ook geld. Die kosten zullen naar verhouding hoog zijn aangezien het Oldambt een klein gebied is.


Alternatief
Het aanleggen van glasvezel van huis tot huis is in mijn ogen peperduur en onnodig. Een veel goedkopere oplossing is het aanleggen van extra, lokale verdeelpunten (voor zover nog niet aanwezig) in een wijk of buurt en die onderling via glasvezel te verbinden. Het laatste stukje, de verbinding van zo’n verdeelpunt naar een huis kan dan gerealiseerd worden met de huidige koperdraden die ook voor de vaste telefoonaansluiting worden gebruikt. De op dit moment beschikbare snelheid komt al in de buurt van wat de plannenmakers van Oldambt Verbindt willen. En dat is echt meer dan genoeg voor een particulier of bedrijf. Mocht een bedrijf/particulier echt meer nodig hebben, dan is het mogelijk om lijnen samen te voegen (stapelen) waardoor een hogere snelheid ontstaat.

Opm: inmiddels is een 2e artikel over glasvezel op BOB geplaatst, namelijk “Oldambt en glasvezel – communicatie errors”.  Artikel staat hier

7 antwoorden
 1. Kees Kasper zegt:

  Geweldig informatief dit dossier. Wat ik allang op de site van Oldambt verbindt had verwacht lees ik hier. Het laatste nieuws op de site van OV is van 10 februari 2014 waar mee aangeeft dat de site vernieuwd is. Treurig allemaal.
  Wij zitten ook in de polder (Oostwold, Finsterwolde, Reiderwoldepolder) en al lange tijd bezig hoe we ons internet op niveau kunnen krijgen.
  Recente informatie van één van de genoemde bestuursleden heeft onze hoop op snelle realisatie van glasvezel de grond in geboord. Dit artikel bevestigd dit nog eens.
  Onze hoop is nu gevestigd op VDSL. Helaas is er niet achter te komen hoe het met de voortgang staat van de uitrol hiervan in de gebieden buiten de woonkernen. Heb wat postcode checks gedaan en daaruit blijkt dat in de dorpen Nieuwolda, Woldendorp en Oostwold VDSL mogelijk is. Maar zodra je de polder in gaat is alleen ADSL beschikbaar en op sommige plaatsen slechts 2 Mbits.

  Gezien de vele informatie in dit dossier gegeven, rees bij mij de vraag : Kan Gert van der Laan (of misschien een andere insider) ook deze info boven water krijgen?
  Bij het documentcentrum van kpn-wholesale.com is deze informatie achter een slotje verborgen.
  Het zou jammer zijn als wij gaan investeren ( algauw 800 euro excl maandelijks abo bij Astra2Connect of Tooway) in internet via de sateliet als op korte termijn VDSL beschikbaar komt.
  Alvast bedankt voor nadere reacties.

 2. Gert van der Laan zegt:

  Geachte heer Kasper,

  Dank voor uw reactie.

  Wat betreft internet op uw adres zou XS4ALL theoretisch tot 4MB gaan. Een mogelijkheid om dat te verhogen, zou het stapelen van abonnementen kunnen zijn. Een ADSL internet-modem maakt de verbinding via de 2 draadjes van uw telefoonaansluiting. Om te stapelen, heeft u steeds 2 extra draadjes nodig. Iedere extra aansluiting van 2 draadjes levert 4MB extra op. Met 2 abonnementen heeft u dus 2x 4MB = 8MB.
  Meer informatie vindt u hier https://www.xs4all.nl/dslstapelen
  Dat is zeer waarschijnlijk veel goedkoper dan internet via satelliet.

 3. Jo van de Pas zegt:

  Jammer jammer. Inwoners in het buitengebied hebben echt wel een probleem. Stapelen van ADSL of DSL is mooi in het centrum binnen de kilometer vanaf een kabelkast van KPN (zelfs 4 voudige snelheid maar dan slecht gegarandeerd op 800meter). Als je op 10 KM van zo’n KPN kast zit heb je misschien nog 0,1 Mbit/sec over. Als je die gaat stapelen het je 4 keer 0,1 is 0,4 Mbit/sec over.
  Zie http://www.providercheck.nl/postcodecheck en vul daar je postcodes in. Op onze site staat de gemeten snelheid van de inwoners van het buitengebied die met speedtest.net wordt gemeten en door de inwoners van het buitengebied zelf ingevuld.
  Alles wat hier jammer genoeg misgaat hopen wij het komende jaar hopelijk bewijsbaar op kunnen lossen. Rond juni moeten we vol aan het graven zijn in de buitengebieden van de 4 Brabantse Kempen gemeentes en nodigen we ieder graag uit om eens uit te leggen hoe wij het wel coöperatief (en zonder gemeentegeld) op hebben kunnen lossen. Zie http://www.kempenglas.nl en scroll naar onder en zoem in op de kaart en je ziet de deelnemers als je ook de achtergrond op satelliet zet.
  Met vriendelijke groet,
  Jo van de Pas
  Project ondersteuner en initiatiefnemer KempenGlas

 4. Gert van der Laan zegt:

  Geachte heer Van de Pas,

  Dank voor uw interessante bijdrage.
  Is een goed voorbeeld voor de gemeente Oldambt en de stichting “Oldambt Verbindt” hoe de aanleg van glasvezel in de buitengebieden kan worden aangepakt.

 5. Casper zegt:

  Het is inderdaad ronduit jammer dat er geen activiteit meer te zien is op de site van Oldambt verbind. Mijn mening is dat glasvezel niet perse noodzakelijk is. In de bewoonde gebieden kan KPN al een redelijke snelheid maken met (V)VDSL. Echter is dit inderdaad sterk afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. In de goed bewoonde gebieden (eigenlijk alle straten in de dorpen wel (in het oldambt)) is ziggo ook geen probleem. Momenteel kan ziggo snelheden leveren van 180/18Mbit voor particuliere aansluitingen en 200/20Mbit voor zakelijke aansluitingen. Het grootste probleem (waar ik zelf ook last van heb) zijn de adressen welke te ver van de wijkcentrale zitten van KPN en ook geen Ziggo aansluiting hebben. Zelf halen wij een acceptabele snelheid van 10/1Mbit. Wij zouden het fijn vinden als dit sneller zou zijn, maar voor ons is op dit moment de betrouwbaarheid belangrijker. Wij zijn al 2 jaar bezig dit voorelkaar te krijgen bij de KPN, maar tevergeefs. Op zeer korte termijn wil ik gaan buurten (goldhoorn finsterwolde) of er mensen zijn welke eventueel ook geïnteresseerd zijn in het doorleggen van de ziggo verbinding welke 1200 meter verlengd zou moeten worden. Hier zouden dan 14 huishoudens op aangesloten moeten worden.

  Een heel verhaal, ik zou graag met mensen in contact komen welke in de zelfde situatie zitten. Samen staan we sterker als alleen!

  Casper Derks, Goldhoorn Finsterwolde

 6. E. Groen zegt:

  Hallo,
  ik vind het een schrijnend stukje wat u schrijft over de kabel in Winschoten. U schrijft 50 MB snelheid in de buitengebieden. Wij wonen aan de Oostwolderweg in Winschoten en onze snelheid is vaker 1 MB dan 5 MB via ADSL. Nee, U heeft mooi praten. U woont aan de Bovenburen met hoge internet snelheid. Mijn zoon werkt bij AH en heeft van zijn zelf verdiende centen een nieuwe PS4 gekocht, maar kan niet online fifa15 spelen, want dat vraagt te veel internet snelheid. Dat leidt tot sneue gezichten en veel gemopper.

  Wij hebben Canal Digital. Niks mis mee hoor prima beeld, maar onze zoon wou ook een tv, dus nieuwe ontvanger gekocht plus basis abonnement. Wij hadden al een basis abonnement, maar nu blijkt dat dat niet hetzelfde is voor een tweede kaart. Wij hebben nu dus hogere abonnementskosten met zenders erbij waar je niks aan hebt. Dus kortom extra kosten en nu zegt U natuurlijk jullie hebben meer zenders, maar wij kijken alleen naar de grootste zenders.

  Daarnaast heeft mijn zoon Netflix. Nou, als hij daar dus naar kijkt op zijn eigen tv, kunnen wij het programma “Uitzending Gemist” niet meer zien. Wat heb je nu aan zo’n dure smart tv en U maar zeggen dat het onzin is dat daar sneller internet moet komen.

  Dan vraag ik mij nog het volgende af. Het stuk vanaf de rotonde blauwe roos naar het noorden toe noemt men Blauwestad. Daar wonen wij ook, maar waarom hebben de mensen in de Blauwestad wel kabel en wij niet? Oostwolderweg, Nieuweweg, deel Ekamperweg en een deel van de verlengde Ekamperweg zijn niet aangesloten op de Ziggo-kabel, terwijl deze nota bene voor de huizen langs loopt (in de grond). Als het goed is, komt straks bij ons ook VDSL, maar eerst zien en dan geloven. Zou wel DE oplossing zijn. Sneller internet en lagere kosten. Kan ook gelijk de schotel van het huis af.
  Zo, dit stukje wou ik even kwijt en ik hoop dat u het niet erg vindt als wij ook een keer mogen genieten van sneller internet. Groetjes van een verontwaardigde medemens. (niet kwaad bedoelt, maar U schopt mij even tegen het zere been)

 7. Gert van der Laan zegt:

  Geachte heer Groen,
  Dank voor uw reactie. De voorbeelden in het artikel zijn gebaseerd op wat providers op dat adres verwachten te kunnen leveren. Dat op uw adres zo dicht bij Winschoten de snelheid zo laag is, verbaast mij zeer.
  Wat ik probeer duidelijk te maken, is dat snelheidsproblemen moeten worden opgelost daar waar die zijn en dat de betrokkenen daar ook zelf voor dienen te betalen. De stichting Oldambt Verbindt probeert de kosten over alle deelnemers uit te smeren. Zou concreet betekenen dat abonnees in kernen meer gaan betalen t.o.v. hun huidige abonnement en die in de dunbevolkte minder dan wat werkelijk nodig zou zijn. Daarnaast ontstaan nog andere problemen die in het artikel worden genoemd.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *