BOB is eigenlijk ontstaan uit ergernis over het verspillen van belastinggeld en de onwil van de dames en heren politici om de uitgaven naar beneden aan te passen. Met name in het bericht op deze site over de begroting 2015  is te lezen dat de gemeente Oldambt op veel te grote voet leeft.

Plannen worden gemaakt en uitgevoerd door het college van burgemeester en wethouders, maar de gemeenteraad is de baas en beslist of iets wel of niet doorgaat. De raad zou hierbij kritisch naar de financiële kant moeten kijken, maar dat gebeurt helaas veel te weinig. Waarschijnlijk is het voor een deel gebrek aan interesse of domweg onkunde op financieel gebied. Maar raadsleden horen juist de centjes van de burgers goed te beheren en niet bij een dreigend tekort de tarieven maar weer te verhogen. De belastingschroef kan niet steeds maar worden aangedraaid. Je kunt de schouders ophalen en denken “het is niet anders”, maar je kunt ook proberen te sturen. Dat probeert BOB te doen met kritische analyses.

Het plan voor het opzetten van een website als BOB sluimerde al langer, maar het plan voor een OZB-verhoging van 10% was eigenlijk het duwtje wat nog nodig was.


BOB is een initiatief van de geboren en getogen Oost-Groninger Gert van der Laan (1962). Als o.a. initiatiefnemer van Radio Oldambt heeft hij 4 jaar de raads- en commissievergaderingen van de gemeente Winschoten uitgezonden. Dat was niet altijd even prettig om naar te luisteren. Ellenlang geneuzel over niks en veel kromme besluiten. Het blijft merkwaardig dat mensen  met op zich een redelijk stel hersens in de raad hun verstand grotendeels uitschakelen.

Gert van der Laan druk bezig met schrijven van nieuw artikel.